MOSKOU - De Amerikaanse strijdkrachten mogen voortaan boven Russisch territorium troepen en wapens naar Afghanistan vliegen.

Dat zijn de Amerikanen en Russen overeengekomen tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Rusland.

Dat is maandag in Moskou bekendgemaakt. De Verenigde Staten noemden de opening van het Russische luchtruim een waardevolle bijdrage die helpt bij de strijd van de Amerikaanse troepen tegen de radicaalislamitische Taliban.

Kernwapens

Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev ondertekenden ook een verklaring waarin zij beloven een nieuwe overeenkomst te bereiken om het aantal kernwapens terug te dringen, als vervanging van het START-akkoord uit 1991, dat in december afloopt.

De partijen zouden al hebben besloten dat een nieuwe overeenkomst voorziet in een reductie tot minstens 1500, hoogstens 1675 kernkoppen.

Volgens Amerikaanse wetenschappers beschikten de VS begin 2009 over ongeveer 2200 inzetbare kernkoppen, de Russen zouden er ongeveer 2790 hebben.