AMERSFOORT - Minister Camiel Eurlings wil het wegennet rond knooppunt Hoevelaken fors uitbreiden. Dat maakte hij maandag bekend in Amersfoort.

Op een viertal plekken op de A1 en A28 worden de wegen verbreed. In totaal komt er 32 kilometer extra asfalt te liggen rond het knooppunt.

De wegen worden als het aan Eurlings ligt niet alleen verbreed. Ook zouden er twee fly-overs moeten komen.

Hierdoor kan het verkeer over de bestaande wegen van de ene naar de andere snelweg. Op dit moment passeren op een werkdag meer dan 275.000 voertuigen het knooppunt bij Amersfoort.

Draaischijf

Eurlings noemt de regio Midden-Nederland de draaischijf van Nederland. ''Als het hier vastloopt, dan loopt het in de rest van Nederland ook vast.''

Met het voorgenomen voorkeursbesluit van de aanpak rond het knooppunt Hoevelaken is de eerste stap gezet om de doorstroming van het hoofdwegennet te verbeteren.

Mobiliteitsmaatregelen

Gemeenten en provincie hebben ruim 500 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw pakket mobiliteitsmaatregelen.

Het geld wordt niet alleen gestoken in extra infrastuctuur, maar ook in openbaar vervoer en het stimuleren van bijvoorbeeld het gebruik van de fiets.

Als de Kamer de plannen goedkeurt, kan er in 2015-2016 begonnen worden met de uitvoering van de plannen.

Utrecht

Eurlings heeft zich nog niet uitgesproken voor een van de plannen om de fileproblemen rond Utrecht op te lossen.

Tijdens de presentatie zei Eurlings dat hij zich pas eind oktober wil uitspreken over een voorkeursplan voor de ring rond Utrecht.

Amelisweerd

Een aantal plannen om het verkeersinfarct rond Utrecht op te lossen stuit op protest. Een van de mogelijkheden zou de aanleg van een weg zijn dwars door het natuurgebied Amelisweerd.

Een andere variant zou een weg zijn door Leidsche Rijn. Eurlings wil alle varianten nogmaals tegen het licht houden. ''Voordat je zo'n ingrijpend besluit neemt, moet je gedegen onderzoek doen.''

Weinig draagvlak

Eurlings erkent dat de variant met een weg door Amelisweerd weinig draagvlak heeft. ''Ook ik zie mensen in bomen hangen op tv en weet dat daar veel gevoeligheden liggen'', aldus de verkeersminister.

Toch wil Eurlings ondanks alle protesten nog geen varianten uitsluiten. ''In deze fase van de besluitvorming kunnen we nog niet een van de varianten onmogelijk verklaren.''