DEN HAAG - De politie Haaglanden heeft zeker tachtig meldingen gehad van mensen die klachten hebben over de misstanden bij de Haagse CityKliniek. Dat liet een woordvoerster van de politie maandag weten.

Er moet nog worden uitgezocht of de mensen aangifte kunnen doen van bijvoorbeeld mishandeling of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Volgens de zegsvrouw gebeurt dat in overleg met het Openbaar Ministerie.''Het neemt nog wat tijd in beslag. We willen alle mensen spreken. Dan kunnen we de aangiftes bepalen. Ook zoeken we uit hoe we dit allemaal het beste kunnen aanpakken.''

Klachten

De kliniek moest ruim een week geleden op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de deuren sluiten na klachten over overschrijding van de regels. Ze overtrad vooral hygiëneregels.

Zo grensde aan de operatiekamer een toilet, was de verpakking van medische hulpmiddelen als implantaten beschadigd en waren er geen faciliteiten om instrumenten te reinigen en te desinfecteren.

Wondinfecties

De inspectie kwam langs nadat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) de klachten had doorgegeven. De meldingen van misstanden hadden te maken met ernstige wondinfecties, foutieve plaatsing van borstvergrotingen en onvoldoende nazorg.

De chirurg, een gynaecoloog, wist onvoldoende van de geldende normen ten aanzien van hygiëne en infectiebestrijding. Er waren geen protocollen, ook niet op het gebied van de ziekenhuisbacterie MRSA of legionella.

Hij mag van de inspectie voorlopig niet meer in Nederland opereren. De man is inmiddels ook geschorst na klachten over mislukte borstvergrotingen en ernstige infecties in een Belgische kliniek.

Deskundig

De arts uit Vlaardingen studeerde aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkte ook in Engeland en België. Hij noemt zichzelf een deskundig borstchirurg en de grondlegger van de ''esthetische genitale chirurgie''.

In de CityKliniek vonden diverse behandelingen plaats van borstvergroting tot vaginaverjonging en van ooglidcorrecties tot vetafzuiging.