URUMQI - Zeker 140 mensen zijn om het leven gekomen bij onlusten in de regio Xinjiang in het uiterste westen van China.

Dat heeft een regeringswoordvoerster maandag gezegd. Bij de bloedige rellen zijn meer dan achthonderd gewonden gevallen en honderden arrestaties verricht.

Enkele duizenden islamitische Oeigoeren in Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang, raakten zondagmiddag slaags met de politie. De oproerpolitie is ook op maandag nog massaal aanwezig.

Relschoppers

De Chinese staatstelevisie toonde beelden van relschoppers die auto's omduwden en in brand staken. Ook werd uitgezonden hoe een vrouw werd mishandeld.

Veel Oeigoeren klagen over discriminatie. Peking stuurt jaarlijks duizenden etnische Han-Chinezen naar het gebied om daar ''vooruitgang te brengen''.

Critici stellen echter dat de komst van de Han-Chinezen bedoeld is om de etnische minderheden te onderdrukken en de traditionele gebruiken te 'ver-Chinezen'.

Minderheid

Xinjiang ontstond in 1949 toen de Volksrepubliek Oost-Turkestan inlijfde. Daardoor vielen de twintig miljoen inwoners onder Chinese heerschappij.

De grootste etnische groep in Xinjiang wordt gevormd door de Oeigoeren, een turkssprekende minderheid van ongeveer acht miljoen mensen.

De inlijving van het gebied leidde al eerder tot problemen. De voor onafhankelijkheid strijdende Oost-Turkestan Onafhankelijkheidsbeweging (ETIM), pleegde in aanloop naar de Olympische Spelen aanslagen.

Wereldcongres

De Chinese autoriteiten verdenken het Wereldcongres van Oeigoeren ervan achter de rellen in Urumqi te zitten. ''De onrust was een voorbereide, georganiseerde en gewelddadige misdaad'', aldus een verklaring van de overheid waar de krant China Daily over schrijft.

''Het was georganiseerd vanuit het buitenland en uitgevoerd door bandieten in het land.'' De regionale autoriteiten wezen na de uitkomsten van het eerste onderzoek direct naar het Wereldcongres van Oeigoeren (WUR).

Aantijgingen

De WUR wees de aantijgingen direct van de hand. Volgens hen kwamen de rellen voort uit de onvrede onder Oeigoeren over de manier waarop Peking hen behandelt.

''Ze beschuldigen ons om de aandacht van de Oeigoeren af te leiden van de discriminatie en onderdrukking die deze onlusten hebben veroorzaakt'', aldus een woordvoerder van de WUR.

Spanningen

Volgens Peking riep de WUR de laatste dagen via internet op tot actie. Mensen moesten ''moediger'' zijn en ''iets groots doen'', aldus de voorzitter van de regionale overheid in Xinjiang, Nur Bekri. Volgens hem voedt de WUR de spanningen die zijn ontstaan na een incident in een speelgoedfabriek eerder deze maand.

In het zuiden van China braken gevechten uit tussen Han-Chinezen en Oeigoeren. Volgens de Han-Chinezen was de criminaliteit in de fabriek toegenomen sinds de komst van de Oeigoeren.