TEGUCIGALPA - Manuel Zelaya, de man die een week geleden werd afgezet als president van Honduras, is er zondagavond niet in geslaagd terug te keren naar zijn land. De politicus wilde landen op de internationale luchthaven van Tegucigalpa, de hoofdstad van het Centraal-Amerikaanse land.

De verkeerstoren van het vliegveld weigerde het toestel met Zelaya echter toestemming om te landen. Militairen blokkeerden met voertuigen de landingsbaan. Daarop vloog hij door naar het buurland El Salvador, na eerst nog een tussenstop te hebben gemaakt in Nicaragua.

De landingsbaan in Tegucigalpa was zondag omsingeld door militairen. De nieuwe machthebbers in Honduras hadden in een eerder stadium al aangegeven dat Zelaya zou worden opgepakt zodra hij voet op Hondurese bodem zou zetten.

Zeker één en mogelijk drie aanhangers van Zelaya kwamen om het leven tijdens rellen op het vliegveld. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder meer doordat de veiligheidsdiensten traangas inzetten tegen de betogers. Enkele duizenden Zelaya-aanhangers waren naar het vliegveld gekomen.

Onder meer de BBC en CNN toonden beelden van de chaotische situatie op de luchthaven, die was afgesloten door het leger en de politie. Zelaya heeft aangekondigd dat hij maandag een nieuwe poging gaat wagen om terug te keren naar Honduras, zo meldde CNN.

Het leger zette Zelaya een week geleden het land uit in opdracht van het constitutionele hof van Honduras. Zelaya had een referendum willen houden, dat een tweede ambtstermijn mogelijk had kunnen maken, in weerwil van een uitspraak van het hof.

Onrust luchthaven Honduras