SOFIA - De centrumrechtse partij GERB (Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije) heeft een verrassend grote zege geboekt tijdens parlementsverkiezingen in het Balkanland.

De partij van Boiko Borisov, die nu nog burgemeester is van de hoofdstad Sofia, haalde bijna 41 procent van de stemmen.

Dat meldde de kiescommissie in de nacht van zondag op maandag, op het moment dat bijna 80 procent van de stemmen was geteld.

De overwinning van GERB was groter dan verwacht. Op basis van de peilingen zou GERB 'slechts' aanspraak mogen maken op ongeveer drie van de tien stemmen. Het werden er dus veel meer.

Stanisjev

De nu nog regerende socialisten van premier Sergej Stanisjev bleven steken op 18 procent van de stemmen. MRF, een partij die opkomt voor de belangen van de Turkse minderheid in Bulgarije, eindigde als derde met ruim 13 procent, gevolgd door de ultranationalistische Ataka-partij (9,3 procent).

Bulgarije ging zondag voor het eerst sinds het lid is van de Europese Unie naar de stembus. Het land telt ongeveer 7,6 miljoen inwoners. Zondag deed ruim 60 procent van de stemgerechtigden mee aan de verkiezingen.

We can

Met de slogan 'Bulgarije, yes we can!', geïnspireerd door de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Barack Obama, wil de voormalige coach van het nationale karateteam Borisov (50) het imago van het land oppoetsen door de economie nieuw leven in te blazen en corruptie hard aan te pakken. In Sofia heeft hij zich bewezen door de criminaliteit in te dammen.

Na de bekendmaking van de exitpolls zei Borisov dat hij graag de nieuwe premier van het Oost-Europese land wil worden. Hij zei dat het in deze moeilijke tijden noodzakelijk is snel een nieuwe regering te vormen.

Een coalitie met twee aanzienlijk kleinere rechtse partijen, de Blauwe Coalitie en de Orde, Wettelijkheid en Rechtvaardigheid partij lijkt voor de hand te liggen. Deze partijen kregen respectievelijk 6,73 en 4,16 procent van de stemmen.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Ivailo Kalfin, een kopstuk van de socialisten, erkende dat zijn partij een zware nederlaag heeft geleden. Hij feliciteerde GERB met de zege in de stembusgang.