HILVERSUM - Historicus prof. M. Baud vindt het niet terecht dat kroonprins Willem-Alexander en zijn aanstaande bruid Máxima zijn onderzoek naar het verleden van Jorge Zorreguieta afdoen als "een mening". Ook D66-fractievoorzitter Thom de Graaf zei de uitspraken van Willem-Alexander over het onderzoek naar zijn schoonvader dom te vinden.

In het NOS-Journaal zei Baud zaterdag dat aan het onderzoek duizenden pagina's literatuur, interviews en veel denkwerk vooraf ging. Dat mondde uit in een historische interpretatie. "Zo'n interpretatie is alleen aan te vechten wanneer je aan kan tonen dat verkeerde argumenten zijn gebruikt."

De kroonprins en zijn verloofde kwalificeerden Bauds onderzoek als "een mening, waar andere tegenover staan" tijdens het interview dat vrijdag op de televisie te zien was.

Baud deed onder meer onderzoek naar de rol die de vader van Máxima als staatssecretaris van Landbouw onder het Videla-regime in Argentinië heeft gehad. Zijn conclusie luidde dat het ondenkbaar was dat Zorreguieta destijds niets heeft geweten van de verdwijningen en martelingen die toen plaatsvonden. Zorreguieta heeft dat altijd ontkend.

Máxima zei in het interview haar vader te geloven. Ook de kroonprins verklaarde geen reden te hebben om te veronderstellen dat Zorreguieta hem zou voorliegen. Baud zei wel begrip te hebben voor de opstelling van Willem-Alexander en Máxima.

De Graaf

De uitspraak van kroonprins Willem-Alexander over de waarde van het onderzoek over zijn toekomstige schoonvader is dom. Dat stelde D66-fractievoorzitter De Graaf zaterdagavond in het programma Knevel op Zaterdag.

De politicus reageerde op het interview met de kroonprins en zijn verloofde Máxima Zorreguieta vrijdagavond. Het paar bestempelde de bevindingen van professor Baud over de vader van Máxima als diens mening.

De Graaf vindt dat de kroonprins zich beter kan bezighouden met de voorbereidingen voor het aanstaande huwelijk. Het was verstandiger geweest als de kroonprins zich had gehouden aan wat vorig jaar bij de verloving is gezegd, aldus de D66-leider. "Dat heeft voor veel draagvlak gezorgd in de samenleving, en het lijkt me niet zo verstandig om daar als het ware weer op terug te komen, want dan rijt je de discussie weer open."

De Graaf voelt echter niets voor een nieuwe discussie in de Tweede Kamer.

'Feitelijk juist'

Kroonprins Willem-Alexander heeft zich "feitelijk juist" uitgelaten toen hij zei dat het onderzoeksrapport van de historicus prof. M. Baud over Jorge Zorreguieta 'een mening' was. Maar hij ging daarbij voorbij aan het feit dat dit rapport was opgemaakt in opdracht van de regering en is onderschreven door het parlement.

Dat zei PvdA-Kamerlid Rehwinkel zondag in het televisieprogramma Buitenhof in reactie op uitspraken van Willem-Alexander in het vrijdag uitgezonden tv-interview. "Op zich was het inderdaad een mening of analyse van Baud. Maar daar was meer over te zeggen geweest", aldus de koninklijkhuisspecialist van de PvdA. Hij vindt het niet goed dat de conclusies van Bauds rapport in twijfel worden getrokken.

Volgens Rehwinkel hebben Máxima en Willem-Alexander zich impliciet neergelegd bij de conclusies, omdat zij accepteren dat Jorge Zorreguieta hun huwelijk niet bijwoont.

/NIEUWSInterview Máxima en Alexander trekt miljoenen kijkers

/DOSSIERMáxima