AMSTERDAM - Een 44-jarige man is overleden nadat hij zondagochtend op het Leidseplein in Amsterdam in elkaar zou zijn geslagen door een 37-jarige taxichauffeur.

Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, waarna om nog onbekende reden een vechtpartij ontstond. De politie heeft de vermoedelijke dader opgepakt, aldus een woordvoerder.

Hulpverleners moesten na de mishandeling op het Leidseplein het slachtoffer ter plekke reanimeren.

Dat lukte, maar zondagmiddag overleed de man alsnog aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Sectie moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak was.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam reageerde geschokt op het nieuws. Hij noemde de gebeurtenis ''vreselijk'' en ''verschrikkelijk''. Hij zei in het NOS-journaal dat er nu ''verdomd snel een nieuwe taxiwet moet komen''.

Maatregelen

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) stuurt komende week een brief aan de Tweede Kamer met daarin maatregelen die gemeenten meer bevoegdheden geven om grip te houden op de taximarkt, een uitwerking van de vorig jaar gepresenteerde visie op de taximarkt.

Gemeenten kregen daarin de mogelijkheid om de vrije rijders van taxistandplaatsen te weren. Alleen taxi's die zijn aangesloten bij een taxiorganisatie en herkenbaar zijn, mogen bij standplaatsen klanten oppikken.

Dieptepunt

Er zijn al tijden veel klachten over de chauffeurs op de taxistandplaats bij het Leidseplein. Ze zouden korte ritten weigeren, veel te hoge prijzen vragen, ruzie maken met elkaar en klanten intimideren. Ook elders in Amsterdam zijn er veel problemen met taxi's.

De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer) noemde het incident ''een absoluut dieptepunt in de taxiwereld en iets wat absoluut niet te tolereren is''.

Hij is van plan noodmaatregelen te nemen op het Leidseplein. Waarschijnlijk staan daar al volgend weekeinde extra toezichthouders en politieagenten.

Kwaliteitstaxi's

Secretaris Hubert Andela van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi (KNV Taxi) noemde het misdrijf ''een absurde uitwas''.

Volgens directeur Richard van der Veen van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), de grootste van de hoofdstad, is het een ''dramatisch'' incident. Hij zei dat de desbetreffende chauffeur zeer waarschijnlijk niet voor TCA rijdt.

Ook de taxistandplaats bij het Centraal Station is al jaren berucht. De gemeente probeerde de wildwesttaferelen aldaar begin vorig jaar aan te pakken door alleen nog kwaliteitstaxi's toe te laten.

Die taxi's moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Dat hielp echter niet. Daarom nam de hoofdstad in juni maar weer eens nieuwe maatregelen. Zo kwam er extra en strenger toezicht.

Taxiwet

De gemeente wijt de problemen aan de liberalisering van de markt in 2000. Sindsdien mag iedereen taxi rijden. Amsterdam voert dan ook al langer gesprekken met politiek Den Haag over aanpassing van de taxiwet.

Ook volgens TCA-directeur Van der Veen moet de branche op de schop. Alle chauffeurs zouden volgens hem moeten zijn aangesloten bij een centrale. Als ze zich misdragen, kunnen ze tenminste worden geschorst. Nu rijden veel chauffeurs nog voor zichzelf en zijn ze aan niemand verantwoording schuldig.

Wethouder Gerson gaat er naar aanleiding van het incident op zondag nog eens bij zijn Haagse collega's op aandringen haast te maken met een nieuwe wet.