LONDEN - Iran laat zondag een van de twee nog vastzittende Britse ambassademedewerkers gaan. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zondag laten weten. ''De papieren zijn getekend. Er komt geen aanklacht of proces'', verklaarde de bewindsman.

Iran laat zondag een van de twee nog vastzittende Britse ambassademedewerkers gaan. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, zondag laten weten.

''De papieren zijn getekend. Er komt geen aanklacht of proces'', verklaarde de bewindsman.

De Iraanse autoriteiten hielden vorig weekeinde in totaal negen ambassademedewerkers aan. In de loop van de week lieten ze zeven van hen vrij.

Protesten

Volgens het regime speelde het ambassadepersoneel een belangrijke rol in de protesten die na de Iraanse presidentsverkiezingen van 12 juni ontstonden.

Miliband noemde de arrestaties eerder een ''onaanvaardbare pesterij en intimidatie''. EU-landen overwegen hun ambassadeurs terug te trekken uit Iran als dat land niet alle gearresteerde ambassademedewerkers op vrije voeten stelt.

De Britse autoriteiten stellen alles in het werk om de laatste medewerker ook op vrije voeten te krijgen.

Verkiezingsuitslag

In totaal zijn bij het protest tegen de verkiezingsuitslag 1032 mensen gearresteerd, twee derde van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten, aldus de chef van de Iraanse politie zondag.

Volgens de officiële uitslag is oerconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni met een absolute meerderheid herkozen voor een tweede ambtstermijn van vier jaar.

Oppositieleider Mir Hossein Mousavi repte over fraude en eiste een nieuwe gang naar de stembus. Bij straatprotesten vielen vervolgens zeker twintig doden. Het was de ernstigste crisis in de islamitische republiek sinds de revolutie van 1979.