DUIVEN/EMMEN - Meer dan de helft van de caravans die zaterdag voor een vrijwillige inspectie werden aangeboden op parkeerplaatsen voor de Duitse grens, had te kampen met banden die te zacht, te oud of versleten waren.

Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Ruim 250 bestuurders van personenauto's, de meeste met caravan, meldden zich bij de service-infopunten bij Duiven (A12) en Emmen (A37).

Van vijf caravans waren de banden totaal versleten. Ze moesten gelijk worden vervangen. Sommige hadden ook verkeerde banden, die eigenlijk voor een auto waren bedoeld, aldus de politie.

Overgewicht

Bij een kwart van de gecontroleerde caravans was er sprake van overgewicht. Een vakantieganger had 150 liter water bij zich, dat hij maar heeft laten weglopen.

Ook had iemand een voorraad boeken van 100 kilo in de caravan. Die zijn overgeladen naar de auto.

De verlichting was ook niet altijd in orde. In 20 procent van de gevallen was er sprake van kapotte of onjuist aangesloten verlichting.

Service-infopunten

Volgens een woordvoerder van het KLPD zag het er al met al toch beter uit dan vorig jaar. De service-infopunten, die voor het zevende jaar waren ingesteld, zijn een initiatief van het KLPD.

Ook onder meer de Wegenwacht, Veilig Verkeer Nederland en de Duitse, Belgische en Franse politie zijn erbij betrokken. De komende twee zaterdagen zijn er nieuwe controles.