ROME - President Giorgio Napolitano van Italië weigert de omstreden nieuwe afluisterwet te tekenen die al door de Kamer van Afgevaardigen is aangenomen en nu bij de Senaat ligt.

Het staatshoofd heeft minister van Justitie Angelino Alfano op het matje geroepen in het Quirinaalspaleis om hem dat duidelijk te maken.

Dit heeft de Italiaanse krant la Repubblica zaterdag gemeld. Het centrum-rechtse kabinet-Berlusconi wil de mogelijkheden van het Openbaar Ministerie om verdachten af te luisteren aan banden leggen.

Ook moet er een celstraf van maximaal één jaar komen voor journalisten die uit afgeluisterde telefoongesprekken publiceren, evenals torenhoge boetes voor hun uitgevers.

Barigate

De Italiaanse kranten staan momenteel bol van afgeluisterde telefoongesprekken in het kader van 'Barigate'. Het Openbaar Ministerie in het Zuid-Italiaanse Bari onderzoekt of een ondernemer Berlusconi heeft omgekocht om aan overheidsopdrachten te komen.

Daarbij kwam aan het licht dat hij vrouwen heeft betaald om feestjes bij Berlusconi thuis bij te wonen. Dat lekte naar de pers.

Woedend

Verenigingen van journalisten in Italië zijn woedend over de beoogde beperking van de persvrijheid. Rechters en officieren van justitie die onderzoek doen naar de maffia, hebben hun bezorgdheid geuit.

Volgens het wetsontwerp moeten er duidelijke aanwijzingen van schuld zijn voordat iemand mag worden afgeluisterd. Maffiaonderzoekers vragen zich af waar zij moeten beginnen als er nog geen verdachte in beeld is.

President Napolitano vindt het wetsontwerp onredelijk, in strijd met de grondwet en zeer schadelijk voor het onderzoek naar de georganiseerde misdaad.