DEN HAAG - Bij verschillende incidenten bij het hetzelfde konvooi in Afghanistan zijn acht Nederlandse militairen gewond geraakt. Het ministerie van Defensie heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Ook een Afghaanse militair raakte gewond.

Het gaat om een bevoorradingskonvooi tussen Tarin Kowt en Kandahar. De incidenten hadden plaats ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Kamp Holland, in de provincie Kandahar.

Vrijdag was al bekendgemaakt dat twee militairen lichtgewond waren geraakt doordat hun pantservoertuig op een geïmproviseerd explosief was gereden. Daarna werden ze onder vuur genomen.

Vuurgevecht

Nu blijkt dat het konvooi enkele kilometers verder opnieuw in een vuurgevecht raakte. Hierbij raakte een Nederlandse militair lichtgewond. Hij is voor verdere behandeling naar het ziekenhuis op Kamp Holland vervoerd.

Twee andere militairen, een Nederlandse en een Afghaanse, konden ter plekke aan hun verwondingen worden geholpen.

Luchtsteun

Mede met behulp van luchtsteun wist het konvooi uiteindelijk zijn weg te vervolgen. Hierbij reed opnieuw een pantservoertuig op een bermbom en raakten twee militairen gewond. Hun toestand is stabiel.

Het konvooi bracht vervolgens de nacht buiten door en versterking werd ingevlogen. Bij vertrek zaterdagochtend reed een trekker-opleggercombinatie van het konvooi ook op een geïmproviseerd explosief.

Hierbij raakte een militair gewond en een ander lichtgewond. Ook hun toestand is stabiel. De families van alle gewonde militairen zijn geïnformeerd.

Het konvooi wordt in de loop van de dag in Kandahar verwacht.