DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders beschuldigt leden van het kabinet en de Tweede Kamer ervan hem te demoniseren en een klimaat de scheppen waarin een gek tot geweld tegen hem zou kunnen overgaan.

Hij toont zich niet onder de indruk van de inhoudelijke kritiek die op hem wordt geleverd, maar noemde zaterdag de ''verketterende en haatzaaiende opmerkingen van de politieke elite'' zeer kwalijk.

De afgelopen weken hebben verscheidene bewindslieden in interviews kritiek geleverd op Wilders en zijn standpunten.

Timmermans

Zo betitelde staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) de plannen van Wilders als onfatsoenlijk en moreel verwerpelijk. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei eerder dat Wilders verdeeldheid zaait.

Minister Eberhard van der Laan (WWI) benadrukte zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat kabinet en coalitiepartijen het niet meer laten gebeuren dat Wilders onjuistheden over het beleid verkondigt.

Ter Horst

Wilders op zijn beurt hekelde zaterdag in een interview in de Volkskrant een oproep van PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) dat de Nederlandse elite tegen hem in opstand moet komen.

In het weekblad Vrij Nederland deze week zei Ter Horst te hopen op een tegenbeweging van 'weldenkende en wellevende mensen' tegen Wilders.

Opstand

''Ik stel vast dat een prominent lid van het kabinet nu een oproep doet om in opstand te komen. Een opstand. Dat zou ik eens moeten zeggen'', aldus Wilders zaterdag.

Volgens hem is de oproep een grote belediging van de kiezer en een trap na aan ''iedereen die is weggelopen bij de PvdA''. ''De elite radicaliseert, niet wij.''