TEGUCIGALPA - Honduras heeft zich vrijdag (lokale tijd) met onmiddellijke ingang teruggetrokken uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Dat heeft de Hondurese interim-president Roberto Micheletti laten weten.

De secretaris-generaal van de OAS, de Chileen José Miguel Insulza, was vrijdag naar Honduras gereisd met de eis dat de afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, weer in zijn functie moet worden hersteld.

Hij sprak met politici, religieuze leiders en juristen, maar niet met Micheletti zelf. De OAS dreigde het lidmaatschap van Honduras op te schorten.

Militaire coup

De interim-regering weigerde echter om Zelaya weer als president te erkennen en noemde zijn afzetting onomkeerbaar. Inzulza noemde de afzetting echter een militaire coup.

Honduras beweert echter zijn eigen problemen te hebben opgelost door zijn eigen wetten toe te passen.

Diplomaten lieten daarop weten dat de OAS zaterdag zou stemmen of Honduras uit de organisatie gezet zou worden.

Betoging

Ondertussen betoogden ondanks een uitgaansverbod duizenden mensen tegen Zelaya, wiens populariteit de laatste maanden achteruit is gehold.

De betogers vrezen dat Zelaya via een grondwetswijziging een dictatuur wilde vestigen in het land.

Fernández de Kirchner

Een Argentijnse regeringsbron had eerder op vrijdag laten weten dat de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner van plan was om zondag met Zelaya naar Honduras te reizen. De interim-regering heeft gedreigd hem bij aankomst te arresteren.