AMSTERDAM - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft het Groningse café De Kachel en de eigenaars vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Eerder sprak het gerechtshof in Den Bosch het Bredase café Victoria al vrij.

De uitspraak betekent nu dat de kleine horecaondernemers een schadeclaim van meer dan 50 miljoen euro indienen tegen de Staat.

In februari dit jaar werd De Kachel door de rechtbank in Groningen nog veroordeeld tot een boete van 1200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand. Beide cafés lieten de asbakken op tafel staan omdat ze geen personeel in dienst hebben.

Wetgeving

"Door deze uitspraak zie je dat het rookverbod wankelt", zei een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland in een reactie. Nu is het echt aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om duidelijkheid te verschaffen en de wetgeving aan te passen.''

De top van het Openbaar Ministerie gaat de motivering van de vrijspraken van twee rookcafés in Breda en Groningen eerst bestuderen alvorens een beslissing te nemen over een eventueel cassatieberoep bij de Hoge Raad, zo liet een woordvoerder van het college van procureurs-generaal weten in een reactie.

Volgens het hof staat nergens in de wet dat het roken in horecagelegenheden verboden moet worden.

In deze wetgeving wordt gezegd dat de ondernemers verplicht zijn maatregelen te treffen tegen het roken. ''Het betekent voor de cafés niet dat ze per se een rookverbod moeten invoeren'', zo legt persraadsheer Henk Poelman het vonnis uit.

Helder

Het OM erkende tijdens de zitting vorige week dat de tekst van de regelgeving niet helder is. Dat zou een misslag van de wetgever zijn geweest.

Het OM hoopte dat het Leeuwarder gerechtshof alsnog duidelijkheid zou verschaften en het rookverbod zou bekrachtigen. Volgens het gerechtshof is dat evenwel de taak van de wetgever.

Steun

De brancheorganisatie voor de horeca ziet de uitspraak ''als een flinke steun in de rug'' voor horecaondernemers zonder personeel.

De vrijspraak leidde tot een luid gejuich vanaf de publiekstribune. Bij een aantal uitbaters stonden de tranen in de ogen. ''We zijn ontzettend blij en erg opgelucht met de uitspraak'', reageerde Jeroen Sannes van café de Kachel.

SRB

De Stichting Rokers Belangen (SRB) is volmaakt tevreden met de uitspraak. ''We zijn er uit'', stelt woordvoerder Ton Wurtz. ''Wij zetten de asbak terug op tafel en trekken een goede fles wijn open.''

De SRB raadt minister Ab Klink (Volksgezondheid) aan ''zijn verstand te gebruiken en die ondeugdelijke wet aan te passen. Met een cassatie jaagt hij de burger alleen maar nog meer op kosten. Hoeveel gerechtshoven moeten nog hetzelfde zeggen voordat ook de overheid snapt dat ze fout zitten?''