SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol waarschuwt vakantiereizigers die deze zomer naar de Verenigde Staten gaan. De dienst voorziet problemen voor een deel van de reizigers omdat op Schiphol aangevraagde nooddocumenten niet voorzien zijn van de vereiste chip om het land in te mogen.

Alle reguliere geldige Nederlandse paspoorten voldoen volgens een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade wel aan de norm.

Uit gegevens van vorig jaar blijkt dat veel mensen die in juli en augustus naar de VS vertrekken, op Schiphol om nooddocumenten vragen.

Dat komt omdat ze over een verlopen paspoort blijken te beschikken of over een paspoort dat niet lang genoeg geldig meer is.

Tweehonderd

"Dat waren er in die periode vorig jaar ongeveer tweehonderd", weet woordvoerder Rob Stenacker van de marechaussee. Een ander probleem dat vorig jaar ook al de kop opstak, is dat kinderen over een eigen paspoort moeten beschikken om toegang tot de VS te krijgen.

Veel vakantiereizigers kwamen toen om deze reden dan ook niet verder dan Schiphol. De marechaussee gaf vorig jaar aan dat het in de drukste periode om vijftig tot zestig gevallen per week ging.

Korte termijn

Door de zeer korte termijn waarin de VS de verscherpte regels hebben doorgevoerd voor noodpapieren, vindt de marechaussee het nodig om voor de nieuwe eisen te waarschuwen.

Stenacker: "Het is goed voorstelbaar dat deze nieuwe eisen nog niet overal bekend zijn."

De Amerikanen maken alleen uitzonderingen voor het gebruik van een nooddocument in geval van aantoonbare noodsituaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om diefstal op het vliegveld zelf vlak voor het vertrek, een overlijdensgeval in de familie of vanwege een dringende medische noodzaak.

De grenspolitie in de VS zal uiteindelijk zelf beoordelen of het beroep op de noodsituatie terecht is gedaan, benadrukt de marechaussee. "Het is de eigen verantwoordelijkheid van de reizigers om vooraf te informeren naar de eisen waaraan ze moeten voldoen."

Onduidelijkheid

Vrijdagmorgen ontstond onduidelijkheid over de waarschuwing van de marechaussee over de chip in het paspoort. Rond het middaguur is meer duidelijkheid gekomen over de waarschuwing.