DE BILT - Het noordoosten van Nederland heeft vrijdag te maken gehad met hevig noodweer. Het KNMI gaf eerder op de dag een weeralarm uit.

Meerdere plaatsen kregen te maken met hagelstenen, ondergelopen kelders, onweer en blikseminslagen, straten die blank stonden en putdeksels die omhoogkwamen.

Het slechte weer trok vanaf de lijn Alkmaar-Doetinchem naar het noorden. Ook het noorden van Limburg kreeg ermee te maken. Rond half acht was het in het uiterste noorden van het land nog slecht weer.

Elburg

In Elburg (Gelderland) viel volgens een woordvoerder van het KNMI in een half uur tijd 73 millimeter neerslag. Het komt gemiddeld eens in de honderd jaar voor dat er zo veel regen valt in een etmaal.

Volgens de zegsman waren de wolkbreuken overigens wel heel plaatselijk. Zo viel in Arcen (Limburg) in een uur tijd 30 millimeter en bleef het even verderop droog.

Kelders

Op verschillende plaatsen in Noord-Limburg liepen kelders onder en kwamen straten blank te staan. Ook waren er meldingen van omgevallen bomen, onder meer in Grubbenvorst.

Extreem weer werd gemeld in onder meer Gennep, Bergen en Oirlo. Een vakantiepark in Heijen kampte eveneens met wateroverlast.

Apeldoorn

In Apeldoorn kwamen straten blank te staan en kwam een woonzorgcentrum zonder stroom te zitten.

De 75 bewoners werden elders opgevangen. In het nabijgelegen Wenum Wiesel sloeg de bliksem in een pand. Er vielen geen gewonden.

Restaurant

In Boxmeer (Brabant) zakte het dak van een restaurant in door de hevige regenval. Voor zover bekend vielen daarbij geen gewonden. Behalve diverse kelders liep ook de parkeergarage aan het Wilhelminaplein vol water.

In Twente werd met name Enschede getroffen door zware regenval. Kelders liepen onder, riolen konden de stortregens niet aan, putdeksels werden door de waterdruk omhooggetild.

Volgens een politiewoordvoerder hebben er zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Mega Piraten Festival

De tent waarin zaterdag het Mega Piraten Festival in Volendam zou worden gehouden, stortte in door het noodweer. Het festival is afgelast.

Het extreme weer had weinig invloed op het verkeer. ''Het viel gunstig'', aldus een woordvoerder. ''Want het trok naar het noordoosten weg.''

Het westen en de Randstand hebben helemaal geen last gehad van weersoverlast. Volgens de zegsman werd Hilversum wel getroffen door een enorme regenbui, maar was dat net voor de spits.

Het KNMI trok het weeralarm om acht uur in. Het KNMI heeft de afgelopen vijf jaar twaalf keer een weeralarm afgegeven. Dat gebeurt als extreme weersomstandigheden worden verwacht.