AMSTERDAM - Yemenia Air heeft donderdag alle vluchten van Marseille naar Moroni voor onbepaalde tijd opgeschort. In de Franse havenstad woont een grote Comorese gemeenschap, die woedend is over het vliegtuigongeluk dat dinsdag aan 152 mensen het leven kostte.

De politie moest er donderdag aan te pas komen om honderden Comorezen te verspreiden die wilden verhinderen dat mensen zouden inchecken voor een vlucht van Yemenia naar Moroni, de hoofdstad van de Comoren.

"Wij willen geen vluchten van Yemenia meer zolang er geen recht is gedaan", zei Farid Solihi van SOS Voyages Comores, een actiegroep die ageert tegen de manier waarop Yemenia met Comorese passagiers omspringt.

Veiligheid

Yemenia schortte de vluchten van Marseille naar Moroni op omwille van de veiligheid van passagiers en personeel. De tickets voor geannuleerde vluchten worden vergoed.

In de hoofdmoskee van Parijs woonde de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp bij.

Eer

Hij zei dat de regering transport zal regelen voor nabestaanden die naar de Comoren willen reizen om eer te bewijzen aan de slachtoffers. Na de dienst hielden honderden Comorezen een stille mars.

De enige overlevende van de ramp, de 12-jarige Bahia Bakari, keerde donderdag met een Frans regeringsvliegtuig in Parijs terug, waar ze met haar vader werd herenigd. Ze verloor bij het ongeluk haar moeder.

Onderzoek

De Franse ongevallenonderzoeksraad BEA heeft een team onderzoekers naar de Comoren gestuurd. Ook experts van vliegtuigfabrikant Airbus vlogen mee.

Bij de verongelukte A310 waren in 2007 diverse gebreken geconstateerd, zoals kapotte stoelen voor passagiers en bemanningsleden, verouderde handboeken, onvoldoende druk op de nooduitgangen en losse spullen in het bagageruim, zei minister van verkeer Dominique Bussereau in de krant Le Figaro.