AMSTERDAM - ''Voor ons is het geen zomervakantie'', zei partijvoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA donderdag. Er moet volgens haar veel gebeuren om de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar wel goed te laten verlopen.

Ze wil er ''juist in deze tijd schouder aan schouder met Wouter Bos voor gaan''. Ploumen reageerde op vragen over de kritische brief van de werkgroep-Dijksma over de slecht verlopen Europese verkiezingen . De brief is geen verrassing.

De werkgroep heeft hoor en wederhoor toegepast bij het opstellen, vertelde Sharon Dijksma. Er is desondanks woensdag nog lang over vergaderd door het partijbestuur, stelde Ploumen.

Kritiek

Zij onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van de commissie, die ook haar als partijvoorzitter treffen. Het is harde kritiek, vindt ze zelf ook.

Maar: ''We hebben de commissie niet ingesteld om zoete broodjes te bakken''. Vooral de campagne- en partijleiding krijgen er in het rapport van langs.

Afdracht

Ploumen zegt dat ze sinds haar aantreden 1,5 jaar geleden hard heeft gewerkt aan de organisatie. Ze slaagde erin een budgetoverschrijding van ongeveer zes ton weg te werken. Zelf had ze haar eigen vrijwillige afdracht aan de partij al opgeschroefd naar 7,5 procent van haar politieke inkomen.

Eerder dit jaar werd besloten PvdA-bestuurders ook te vragen hun afdracht vrijwillig te verhogen van ongeveer 4 naar 5,5 procent. Maar er was niet genoeg geld voor de campagne. ''Ik roep nu alle leden op ons financieel te steunen'', zei ze.

Regie

De regie over de campagne was niet goed geregeld, stelt de werkgroep. Volgens Ploumen was het voor haarzelf en voor partijleider Wouter Bos een hectische tijd vanwege de crisisonderhandelingen en privéomstandigheden.

''Daarbij verloor het campagnebelang het nog wel eens van het landsbelang.'' Daarom wil ze voor de gemeenteraadsverkiezingen inzetten op een bredere kring van mensen die aan de bak kunnen.

Berman

Er was bewust voor gekozen om de campagne te richten op de relatief onbekende lijsttrekker Thijs Berman. Maar Bos en ook fractievoorzitster Mariëtte Hamer waren wel beschikbaar voor campagneactiviteiten.

''We hebben de afdelingen gevraagd te helpen met het organiseren van bijeenkomsten. Maar er waren geen knalevenementen'', constateert Ploumen. Dijksma benadrukte dat andere PvdA-bewindslieden ook niet erg aanwezig waren.

Ploumen gaat ook aan de slag met de communicatiestrategie. Ook die van partijleider Wouter Bos, die zich na de verkiezingen een aantal keer verslikte in verkeerde opmerkingen. ''Daar gaan we ook naar kijken. Hij voelt zich net zo aangesproken als ik.''