KABUL - Het Amerikaanse leger is in de nacht van woensdag op donderdag begonnen met een groot offensief tegen de Taliban in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan. Het is de eerste grote operatie van de onlangs in Helmand aan de ISAF-macht toegevoegde mariniers, aldus een woordvoerder.

Bijna vierduizend Amerikaanse militairen en 650 Afghaanse agenten en militairen doen mee aan operatie Khanjar (Slag met het Zwaard). Vanuit de lucht werden de militairen gedropt ten zuiden van de provinciehoofdstad Lashkar Gah.

''Wat operatie Khanjar anders maakt dan andere aanvallen is de grootte, snelheid en wat het teweegbrengt'', aldus een legerwoordvoerder.

Papaver

In Zuid-Helmand bevinden zich diverse Talibanbolwerken ondanks de aanwezigheid van vooral Britse troepen. In het gebied wordt veel papaver verbouwd, waarvan opiaten worden gemaakt. Met de operatie willen de Verenigde Staten het vertrouwen van de lokale bevolking winnen en ervoor zorgen dat de Afghaanse presidentsverkiezingen op 20 augustus onder veilige omstandigheden kunnen plaatsvinden.

Op de eerste dag van het offensief boekten de Amerikanen met de verovering van het afgelegen district Khanishin een van de eerste successen. Er was geen verzet.

''De vijanden zijn gevlucht'', aldus een Afghaanse generaal. De veroveraars hesen er luttele uren na het begin van het offensief de Afghaanse vlag.

Verzet

Op andere plaatsen waar de Amerikanen in het offensief zijn gegaan, kwam het donderdag slechts tot kleinere schermutselingen. De Taliban hadden aangekondigd dat zij zich met duizenden strijders tegen het offensief zouden verzetten.

Volgens de opstandelingen zijn één Talib en elf buitenlandse militairen gedood. Maar de Amerikanen zeggen dat zij slechts één dode hebben te betreuren. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn negen Taliban gedood.

Nederland

Bij de operatie zijn geen Nederlandse grondtroepen betrokken, meldde een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag donderdag. Wel kunnen Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen ingezet worden voor luchtsteun, omdat die heel het land bestrijken. Daarnaast voert de Nederlandse commandant Mart de Kruif alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan aan.

De operatie moet leiden tot een permanente aanwezigheid van de troepen in Helmand. De pijn bij de tegenstander zal volgens Defensie groot zijn en de verwachting is dat dit invloed heeft op heel Zuid-Afghanistan.

Het is nog niet duidelijk of de Taliban nu naar elders trekken, bijvoorbeeld Uruzgan, waar de Nederlanders de leiding hebben. Defensie had al eerder aangegeven meer geweld in het zuiden te verwachten, nu daar vele duizenden Amerikanen bij zijn gekomen.

Geweld

Het geweld van de Taliban is niet zo intens geweest sinds zij in 2001 van het pluche van de macht werden verdreven. De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft van de situatie in Afghanistan een van zijn prioriteiten gemaakt. Om een overwinning mogelijk te maken, worden Amerikaanse troepen verplaatst van Irak naar Afghanistan.