WENEN - De Japanse diplomaat Yukiya Amano volgt de Egyptenaar Mohammed ElBaradei op als topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat bleek donderdag na een stemming achter gesloten deuren op het hoofdkantoor van de VN-organisatie in Wenen.

Een tweederdemeerderheid van de zogenoemde gouverneursraad van de IAEA schaarde zich achter de kandidatuur van Amano. In deze raad zijn 35 van de 146 IAEA-lidstaten vertegenwoordigd.

Over de verkiezing van een nieuwe directeur is drie maanden gesteggeld. De industrielanden steunen Amano. Opkomende en arme landen hadden een voorkeur voor de Zuid-Afrikaanse kandidaat Abdul Samad Minty.

De 62-jarige Amano krijgt een aantal hoofdpijndossiers op zijn bord, zoals de (vermeende) nucleaire programma's van Iran, Noord-Korea en Syrië.

Expert

Hij was sinds 2005 de Japanse gezant bij het IAEA en geldt als expert op de terreinen kernenergie en nucleaire ontwapening. Eerder werkte hij op de Japanse ambassades in Washington en Brussel.

De IAEA waakt sinds 1957 vanuit de Oostenrijkse hoofdstad over het wereldwijde vreedzame gebruik van kernenergie. Ook controleert de VN-organisatie de naleving van het Non-Proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens.