PARIJS (ANP) - Het vliegtuig van Air France dat begin juni in de Atlantische Oceaan stortte, is niet in de lucht uiteengereten.

Dat blijkt uit donderdag naar buiten gebrachte onderzoeksresultaten van het Franse onderzoeksbureau voor veiligheid in de luchtvaart (BEA).

''Het toestel werd niet in de lucht vernietigd'', aldus Alain Bouillard van BEA. Het nog intacte vliegtuig ging volgens de onderzoekers met grote snelheid bijna verticaal te water, met de buik eerst.

Vlucht 447 van het Braziliaanse Rio de Janeiro naar Parijs was de ergste ramp in de geschiedenis van luchtvaartmaatschappij Air France. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. In totaal konden 51 lichamen worden geborgen.

Oorzaak

Defecte snelheidssensoren speelden een rol bij de crash, maar vormen niet de enige oorzaak, aldus de onderzoekers.

De Airbus A330 kon niet op de automatische piloot vliegen tijdens de crash, omdat die geen informatie ontving over wind, snelheid of richting. ''Het vliegtuig moet dus bestuurd zijn door de piloten zelf'', aldus Bouillard. De exacte oorzaak van de crash is nog onbekend.

Toezicht

Bouillard zei verder dat het toezicht op de vlucht zou overgaan van luchtverkeersleiders in Brazilië naar Senegal, maar dat is nooit gebeurd.

De piloten van vlucht AF 447 probeerden driemaal contact te krijgen met de luchtverkeerstoren in de Senegalese hoofdstad Dakar, maar dat mislukte. Blijkbaar doordat Dakar het vluchtplan niet had ontvangen. ''Dit is niet normaal'', zei Bouillard.

Berging

Brazilië besloot op 27 juni de bergingsoperatie te staken. Frankrijk zoekt met onder meer een kernonderzeeër door naar de zwarte dozen. Deze zoektocht gaat door tot 10 juli, liet Bouillard weten. ''De dozen geven normaal gesproken dertig dagen lang een signaal af.''

Het vliegtuigwrak ligt naar alle waarschijnlijkheid op 4,5 kilometer diepte, tussen onderwaterbergen en tonnen zeeafval.