AMSTERDAM – Bij de actie van de Partij voor de Dieren (PvdD)  tijdens de jaarlijkse barbecue bij de Tweede Kamer heeft een incident plaatsgevonden.

Zo laat de partij weten tegenover NU.nl.

Partijprominent Niko Koffeman zou tijdens de ludieke actie zijn aangevallen door de uitbater van perscentrum Nieuwspoort. Koffeman laat weten aangifte te doen bij de politie.

Inmiddels heeft de partij haar actie beëindigd.

Barbecue

De barbecue vindt traditiegetrouw plaats op de laatste vergaderdag voor het zomerreces, pal voor de fractiekamers van de Partij voor de Dieren.

De partij maakt er bezwaar tegen dat er binnen de Tweede Kamer in hun ogen promotie voor de bio-industrie wordt toegestaan.

Protest

Dit jaar greep de PvdD de gelegenheid aan om te protesteren tegen deze traditie, waarbij elk jaar veel vlees wordt geconsumeerd.

Zo zijn geluidsboxen uit het raam gehangen waarop dierengeluiden waren te horen. Ook werden er ballonnen opgelaten met protestteksten.

Milieubelasting

Marianne Thieme: "Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel is vlees het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket."

"De milieubelasting van deze barbecue is aanzienlijk groter dan wanneer er een parlementaire motorcross op het Plein georganiseerd zou zijn. Ook daar zouden we trouwens niet voor willen pleiten."

Vega

Net als vorig jaar werd tijdens de barbecue op hetzelfde moment ook een vega-barbeque georganiseerd door onder andere Oxfam Novib, Milieudefensie en Wakker Dier.

Barbecue-incident