BUNNIK - Veel water drinken. Minstens twee liter per dag. Dat is de belangrijkste tip voor ouderen die last hebben van de hitte. De Ouderentelefoon ontving de afgelopen drie dagen al ruim 400 extra telefoontjes van ouderen die last hebben van de warmte.

Dat zegt het Ouderenfonds donderdag. Het fonds zette een aantal tips op een rijtje om het hoofd van de oververhitte ouderen koel te houden.

Naast liters water drinken, adviseert het fonds ouderen om goed te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème en hun handen, polsen, gezicht en hals koel houden met een nat washandje.

De 75-plussers moeten verder eiwitrijk voedsel eten en zorgen voor voldoende zoutopname door bijvoorbeeld een glaasje tomatensap of bouillon te drinken.

Zweten

De lichaamstemperatuur van ouderen is moeilijker te reguleren waardoor ze bij temperaturen van boven de 30 graden een verhoogd gezondheidsrisico lopen, aldus het Fonds.

"Mensen kennen de meeste tips vaak wel, maar bellen toch even om te vragen of ze wel op het goede spoor zitten", aldus een woordvoerster. Ook bellen de ouderen voor het contact.

"In de zomermaanden voelen veel mensen zich buitengewoon eenzaam. Iedereen lijkt met vakantie te zijn en mensen voelen zich buitengesloten van barbecues en andere buitenactiviteiten."

Drenkelingen

De zomerse temperaturen zorgen ook voor andere problemen. Zo moest de politie in Den Haag woensdag ruim dertig drenkelingen uit zee halen.

De zwemmers kwamen op meerdere plaatsen in de problemen omdat ze de golfbrekers voor de Haagse kust te dicht genaderd waren. Door de noordoostenwind en afgaand tij ontstond er een stroming die hen de zee in trok.

Verscheidene slachtoffers kwamen in het ziekenhuis terecht wegens verdrinkingsverschijnselen. Ook liepen velen schaaf- en snijwonden op.

Drukker

Omdat mensen vanwege het mooie weer het water opzoeken, hebben politie en reddingsbrigades het drukker dan normaal. De politie Den Haag voerde eerder deze week regelmatig acties uit om zwemmers in nood te redden.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto.nl

Zomers weer in Nederland