AMSTERDAM – Politie en justitie moeten prioriteiten stellen bij de aanpak en opsporing van wietteelt.

Dat stelt D66 in zijn drugsnota 'Nuchter in extase' die donderdag in Den Haag wordt gepresenteerd.

"Nu gaat de politie overal achteraan", stelt D66-Kamerlid Boris van der Ham tegenover NU.nl. "In de Achterhoek is zelfs een 'canna-chopper' ontwikkeld waarmee vanuit de lucht alle vormen van wietteelt kunnen worden opgespoord."

Drugscrimineel

Volgens D66 moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de kleinere, relatief schone wietteler en de echte drugscrimineel.

"Als je iets meer doorrechercheert kom je erachter of de teler verbondenheid heeft met andere criminele activiteiten."

"Politie en justitie kunnen door wat meer onderzoek te doen prioriteiten stellen. Daardoor kunnen ze doortastender optreden in de bestrijding van de teelt en handel."

Volgens Van der Ham is dit een maatregel waar, anders dan andere plannen in de nota, vandaag nog mee kan worden begonnen.

Harddrugs

Verder roept D66 in de nota op om te herschikken in de verdeling tussen softdrugs en harddrugs .

"Uit Brits wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld xtc beter als softdrug te kunnen worden behandeld. Alcohol is veel schadelijker."

Regulering

D66 wil de wietteelt uiteindelijk volledig reguleren, zodat telers ook aan eisen kunnen worden gebonden.

Bovendien moet Nederland zich hard maken voor aanpassing van internationale drugsverdragen die uiteindelijk officiele legalisering mogelijk moet maken.

Donderdag presenteert ook de Adviescommissie Drugsbeleid haar eindrapport. Deze commissie, onder leiding van Wim van de Donk, deed onderzoek naar de status van het huidige drugsbeleid en brengt advies uit over hervormingen.