DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 41-jarige J.K. donderdag veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. De man verkrachtte met veel geweld twee vrouwen in een stopgezette lift.

Dat gebeurde in 2005 in Geleen en in 2008 in Sittard.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde K. voor deze en andere misdrijven eerder tot een gevangenisstraf van vier jaar en drie maanden. Het hof heeft nu besloten de man ook tbs met dwangverpleging op te leggen, ook al weigerde hij recent mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof dat eerdere rapporten uit 2002 en 2006 als basis voor oplegging van de maatregel kunnen dienen.

Persoonlijkheidsstoornis

Aangezien hij sindsdien niet is behandeld, meent het hof dat K. nog steeds lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis die eerder bij hem werd vastgesteld.

Daarbij komt dat de 41-jarige man in 2002 ook al wegens verkrachting is veroordeeld. Al met al vindt het hof een behandeling noodzakelijk om herhaling te voorkomen.

Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Behalve voor twee verkrachtingen is K. veroordeeld voor onder meer een poging tot verkrachting, een poging tot aanranding, mishandeling en diefstal met geweld.