AMSTERDAM - ''Veel, zo niet alles, ging fout in de campagne.'' Dat is de belangrijkste conclusie van een PvdA-werkgroep die de afgelopen weken de campagne van de PvdA in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 4 juni onderzocht.

De partij zag bij die verkiezingen de helft van haar kiezers weglopen en verloor vier van de zeven zetels in het Europarlement.

Een werkgroep onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma concludeert nu dat het aan zo ongeveer alles ontbrak in de campagne.

Handrem

Aan een heldere boodschap, aan de juiste strategie, aan een gevoel van urgentie, aan een goede en tijdige voorbereiding, aan geld, aan politieke sturing en vooral aan overtuiging. ''We voerden campagne met de handrem erop'', aldus de evaluatie.

Dijksma zegt niets over de manier waarop partijprominenten zich in de weken na de verkiezingen in de publiciteit hebben geuit. Zo zei minister Ronald Plasterk dat de PvdA te elitair is en riep oud-minister Jan Pronk om een sterke leider.

Andere mensen

PvdA-leider Wouter Bos verslikte zich door in de Volkskrant toe te geven dat hij zelf niet op lijsttrekker Thijs Berman, maar op de nummer vijf had gestemd en dat de partijtop eerder vijf andere mensen had gevraagd om de kar te trekken.

Er is bij Dijksma ook meer algemene kritiek die de partijtop zich heel snel ter harte moet nemen om van de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar wel een succes te maken.

Zo is de fractie in de Tweede Kamer te onzichtbaar en is de PvdA te veel een bestuurderspartij en te weinig een ideeënpartij.

Verdienen

Dijksma pleit ook voor een 'doe-agenda'. PvdA-leden die in de publieke sector meer willen verdienen dan het salaris van de premier, zoeken maar een andere partij, aldus het rapport.

Dijksma wil ook dat de PvdA pleit voor een 'bonusjager', zoals die door de Amerikaanse president Barack Obama is ingesteld.

Wouter Bos

PvdA-leider Wouter Bos spreekt van terechte kritiek. ''Die trek ik me ook aan'', zo zegt hij in een eerste reactie.

Volgens Bos ontbrak het tijdens de campagne aan strijdbaarheid en zelfvertrouwen. ''Dat gaan we in maart 2010 dus beter doen.''

Hij wijst erop dat Dijksma het grootste deel van haar rapport besteedt aan ''een opbeurende boodschap''. ''Die luidt kort gezegd: we hebben iets te bieden, we nemen verantwoordelijkheid, dat gaat met vallen en opstaan, maar we laten iets zien.''

Wat Bos betreft, is met het werk van Dijksma het publieke debat over de verkiezingsnederlaag afgerond en moet de PvdA intern haar lessen leren.

Thijs Berman

Thijs Berman, PvdA-lijsttrekker, is goed te spreken over de bevindingen, alleen ontkent hij dat hij tijdens de campagne gevangen zat tussen zijn eigen pro-Europese standpunten en de eurokritische campagneopdracht die hij meekreeg.

''Zo heb ik dat niet gevoeld. Ik denk dat de commissie dat te sterk heeft aangezet'', aldus Berman. ''Ik kon me prima vinden in ons verkiezingsprogramma.''