DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is boos op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat deze tegen zijn advies in heeft gesproken met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi-Fihri.

Verhagen vindt dat ''buitengewoon onverstandig'', omdat hij en zijn collega van Justitie Ernst Hirsch Ballin met Marokko in gesprek zijn over paspoorten, de dubbele nationaliteit, erfrecht, namenlijsten en andere zaken.

Vanwege de eenduidigheid van het Nederlandse standpunt was het niet handig als een burgemeester daar tussendoor zou komen.

Verhagen had dat na overleg in het kabinet ook al van tevoren schriftelijk aan de burgemeester laten weten, zo meldden bronnen rond het kabinet donderdag.

Ter Horst

Vervolgens bleek dat Aboutaleb van plan was met de Marokkaanse minister van religieuze zaken te praten, hetgeen Verhagen zich wel kon voorstellen. Toen echter bleek dat Aboutaleb toch met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken had gesproken, heeft Verhagen dit schriftelijk bij zijn collega Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken aan de orde gesteld.

Aboutaleb zegt de boosheid van Verhagen niet te begrijpen. Hij heeft de minister op 7 juni van het bezoek op de hoogte gesteld en kreeg daar niets op te horen. Aboutaleb beklemtoont dat het ging om een beleefdheidsbezoek dat vooral op de Rotterdamse economie was gericht.

Paspoort

De Rotterdamse burgemeester zei dat hij slechts het Nederlandse standpunt over paspoort en dubbele nationaliteit heeft onderstreept en dat deze onderwerpen terloops aan de orde zijn geweest tijdens zijn beleefdheidsbezoek.

Aboutaleb had recent een ontmoeting met de president van Zuid-Korea, daar heeft hij niemand over gehoord.