NEW DELHI - Seksueel contact tussen homoseksuelen is niet in strijd met de wet in India. Dat oordeelde een rechtbank in de Indiase hoofdstad New Delhi donderdag, aldus de BBC.

Met de uitspraak is een bijna honderdvijftig jaar oude wet uit het koloniale tijdperk nietig verklaard. Volgens die wet is homoseksualiteit verboden in het Aziatische land.

Er staat tot tien jaar celstraf op. De rechtbank in New Delhi noemde die wet uit het koloniale tijdperk in strijd met het recht op gelijkheid.

Beroep

Mensenrechtengroepen en de Indiase overheidsorganisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van aids, hadden op het legaliseren van homoseksualiteit aangedrongen. De regering heeft de mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen het besluit.

De uitspraak is niet bindend buiten de Indiase hoofdstad. Advocaten die achter de uitspraak staan, zeiden echter dat de rechtbank een precedent heeft geschapen die seks tussen homoseksuelen in het hele land uit de criminele sfeer kan halen.

Religieuze groepen, met name christelijke en islamitische, waren fel gekant tegen legalisering en blijven van mening dat homoseks onnatuurlijk is en verbannen moet worden.

Artsen

Ashok Row Kavi, de hoofdredacteur van het eerste tijdschrift voor homo's in India, en organisaties die opkomen voor de rechten van homo's, reageerden opgelucht op het oordeel van de rechtbank in New Delhi. Kavi zei dat homoseksuele mensen nu naar artsen kunnen stappen en over hun problemen kunnen praten.

''Het zal helpen bij het voorkomen van pesterijen op politiebureaus'', aldus Kavi. Hij voegde eraan toe dat vooroordelen ten opzichte van homo's zullen blijven bestaan.

Bestuderen

Vanuit de Indiase regering waren verschillende geluiden te horen. Sommige ministers waren voor, andere tegen. Minister van Justitie Veerappa Moily wilde nog niet op de uitspraak reageren. Hij zei dat het parlement de tekst eerst nader moet bestuderen. De regering heeft het recht om in beroep te gaan tegen de uitspraak.