DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie moet een pas op de plaats maken met haar plan om acht gevangenissen te sluiten en 1200 banen in het gevangeniswezen te schrappen.

De Tweede Kamer wil eerst meer duidelijkheid over het voorstel van Albayrak.

Coalitiegenoot CDA is nog niet overtuigd van de reorganisatie, zei Tweede Kamerlid Rikus Jager woensdag tijdens een overleg met de staatssecretaris.

Hij riep Albayrak op de komende maanden ''geen onomkeerbare stappen te zetten'' totdat alle vragen over de voorgenomen sluiting van gevangenissen goed zijn beantwoord.

Oppositie

Ook oppositiepartijen zijn zeer kritisch op de plannen van Albayrak. De SP en VVD begrijpen niet dat de PvdA-bewindsvrouw de banen van 1200 goed opgeleide gevangenisbewaarders op de tocht zet.

Liberaal Fred Teeven noemde het voorstel woensdag ''niet goed doordacht''. SP-Kamerlid Krista van Velzen ging nog een stap verder. ''Gooi dat masterplan toch in de papierbak'', raadde ze Albayrak aan.

Debat

Een Kamermeerderheid wil het debat over de sluiting van gevangenissen na de zomer voortzetten. Tot die tijd zou Albayrak wel voorbereidingen mogen treffen voor de reorganisatie, maar geen afspraken mogen maken die ze niet meer kan terugdraaien.

De staatssecretaris ziet daar geen heil in. Ze waarschuwde voor vertraging en extra kosten. Albayrak heeft de Tweede Kamer gevraagd het debat over haar reorganisatieplan nog deze week formeel af te ronden.