PARIJS - De zwarte doos van de dinsdag verongelukte Jemenitische Airbus A310-300 is in de Indische Oceaan gelokaliseerd. Dat meldde topman Abdul-Khaliq al-Qadi van luchtvaartmaatschappij Yemenia woensdag.

De Franse minister van Ontwikkelingssamenwerking Alain Joyandet kwam eerder al met een soortgelijke verklaring. De bewindsman vloog in de nacht van dinsdag op woensdag naar de Comoren om hulp te bieden bij de berging van slachtoffers en wrakstukken.

Voor de landing in Moroni, de hoofdstad van de Comoren, stortte het vliegtuig van de maatschappij Yemenia Air met 153 mensen aan boord neer.

Meisje

Voor zover bekend overleefde alleen een meisje van veertien jaar oud de ramp. Het meisje, Bakari Baya, klampte zich vast aan een wrakstuk en werd dinsdag uit zee gered.

In Moroni doet een hardnekkig gerucht de ronde dat nog een kind het vliegtuigongeluk heeft overleefd. Het zou nog aan boord zijn van een van de talrijke bootjes waarmee mensen naar overlevenden aan het zoeken zijn.

Luchtvaartmaatschappij Yemenia heeft woensdag tijdens een persconferentie laten weten de families van slachtoffers van de ramp 20.000 euro compensatie te gaan betalen.

Oorzaak

Over de oorzaak kan de zwarte doos belangrijke informatie geven. Het was erg slecht weer toen het vliegtuig in zee stortte. Volgens de Jemenitische minister van Transport Khaled Ibrahim al-Wazeer was het toestel in mei nog grondig onderzocht.

Het vliegtuig kwam uit Sanaa, de hoofdstad van Jemen, en vloog via Djibouti naar Moroni op de Comoren. Veel passagiers waren met een ander toestel van Yemenia van Parijs en Marseille naar Sanaa gereisd, waar ze overstapten op het later gecrashte vliegtuig.