AMSTERDAM – De Arubaanse premier Nelson Oduber heeft bij Kamervoorzitter Verbeet per brief geklaagd over kritische verwijten van SP en PVV.

Dat laat SP-Kamerlid Ronald van Raak weten aan NU.nl.

Aanleiding voor de irritatie bij Oduber zijn de verwensingen van Van Raak en zijn PVV-collega Hero Brinkman in een recent vragenuurtje.

De SP'er noemde Oduber 'een onbetrouwbare bestuurder'. Het PVV-Kamerlid kwalificeerde de premier als 'een van de grootste boeven van het eiland'.

Van Raak peinst er niet over zijn uitspraken terug te nemen: “hij ís echt een onbetrouwbare bestuurder”.

“Er is een intern rapport uitgelekt waar naar voren komt dat Oduber initiatieven om het bestuur op het eiland te verbeteren bewust saboteert.”

Kinderachtig

De SP'er noemt de brief 'kinderachtig' en laat weten een net briefje terug te sturen. “Hierin zal ik hem zeggen dat ik verantwoording afleg aan de kiezers en niet aan hem.”

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) liet in mei weten een onderzoek te willen starten naar wanbeleid en corruptie op Aruba.

Haar bereikte signalen dat het dramatisch gesteld is met het functioneren van het politiekorps. Ook zou het Openbaar Ministerie zwaar onderbezet zijn.

Ter Horst

Oduber liet vorige maand weten niet mee te willen werken met een onderzoek naar corruptie op het eiland. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst liet vervolgens weten toch een onderzoek te willen.

Woensdagmiddag vergadert de Tweede Kamer met staatssecretaris Bijleveld over dit onderwerp.