WASHINGTON - De Republikeinse senator Norm Coleman heeft zich dinsdag, bijna acht maanden na de verkiezingen in de Verenigde Staten, neergelegd bij zijn nederlaag in de staat Minesota. Daardoor stijgt het aantal Senaatszetels van de regerende Democraten naar 58.

Het besluit van Coleman betekent goed nieuws voor president Barack Obama. Sinds 1981 beschikten de Democraten niet over zoveel zetels in de honderd zetels tellende Senaat.

De Republikeinen krijgen het nu veel moeilijker om besluiten van Obama te traineren. De Democraten hebben in feite steun van zestig senatoren, aangezien twee onafhankelijken vrijwel altijd met hen meestemmen.

Franken

Obama's partijgenoot, de komediant Al Franken, neemt de zetel van de Republikein Coleman over. Franken kreeg bekendheid door zijn bijdragen aan het tv-programma Saturday Night Live.

Na een maandenlange juridische strijd en diverse hertellingen bepaalde het hooggerechtshof van Minesota dinsdag dat Franken tijdens de verkiezingen op 4 november 312 stemmen meer heeft gekregen dan zijn rivaal.