BRUSSEL - Er komt geen algemeen rookverbod in België in de horeca. In café's waar vers voedsel wordt verkocht zal niet meer gerookt mogen worden, maar in alle andere café's blijft roken toegestaan. Dit heeft de Belgische Kamer dinsdag besloten.

De discussie over de uitbreiding van het rookverbod is in België al geruime tijd gaande. De huidige regels zorgen voor een hoop verwarring en leidden geregeld tot oneerlijke concurrentie.

Zo mocht er wel worden gerookt in gelegenheden die minder dan 30 procent van hun omzet uit eten haalden.

Uitbreiden

Twee centrumrechtse politieke partijen, het christendemocratisce CD&V en de Vlaams-nationalistische N-VA dienden daarom een wetsvoorstel in om het rookverbod uit te breiden naar alle drankgelegenheden.

Dit algehele rookverbod is er dus niet doorgekomen. Het rookverbod geldt niet voor cafés die voorverpakte levensmiddelen verkopen met een minimale houdbaarheid van drie maanden, zoals chips, worstjes en nootjes.

Niet-rokerszone

Daardoor vallen 1400 en 1500 gelegenheden buiten het verbod. Deze kunnen er wel voor kiezen om het rookverbod alsnog zelf in te voeren. Als ze dit niet doen, moet er een gescheiden niet-rokerszone komen.

In de loop van de namiddag stemt de Kamercommissie Volksgezondheid over het wetsvoorstel.