DEN HAAG - De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van de Nederlandse zakenman Frans van Anraat bevestigd. Wel verkortte de Hoge Raad zijn straf tot 16,5 jaar cel.

In mei 2007 kreeg Van Anraat van het gerechtshof in Den Haag zeventien jaar cel opgelegd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

De Nederlander heeft volgens het hof op grote schaal chemicaliën geleverd aan het regime van Saddam Hussein in de jaren tachtig. Het hof sprak de zakenman vrij van medeplichtigheid aan volkerenmoord.

Het toenmalige regime in Irak gebruikte de stoffen van de Nederlander voor het maken van gifgas.

Mosterdgas

Ze waren essentieel voor het maken van het giftige mosterdgas, dat Saddam Hussein in de jaren tachtig op grote schaal inzette tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Tienduizenden burgers stierven daardoor op gruwelijke wijze of raakten zwaargewond.

Ook gebruikte de toenmalige dictator het gas tijdens de oorlog tegen Iran, medio jaren '80. Het gebruik van mosterdgas is internationaal verboden sinds het zogenoemde gasprotocol van Genève uit 1925.

Winstbejag

Van Anraat handelde volgens het hof ''uit grof winstbejag'' en negeerde de gevolgen van zijn handelen volkomen.

Ook heeft hij nooit laten blijken dat hij enig besef van schuld had en toonde hij ''geen deernis met de zo vele slachtoffers'', constateerden de rechters in 2007 bij het uitspreken van zijn straf.