SCHIPHOL - Ongeveer veertig actievoerders van Milieudefensie houden sinds vrijdagochtend vroeg een bouwterrein op Schiphol bezet. De actie begon rond half zes. De actievoerders ketenden zich vast aan heipalen, betonmolens en graafmachines. De bouwwerkzaamheden op het terrein zijn door de actie niet doorgegaan. Rond 07.30 uur werden alle bouwvakkers naar huis gestuurd.

De bezetting vindt plaats bij de plek waar Lounge 1 wordt uitgebreid, naast de hoofdingang van de luchthaven. De Koninklijke Marechaussee was snel ter plaatse, maar grijpt niet in. Volgens een woordvoerder gaat het om een vreedzame actie. In overleg met de gemeente Haarlemmermeer is besloten de demonstranten te laten blijven, mits ze geen vernielingen aanrichten. Milieudefensie heeft aangekondigd tot 16.00 uur te blijven. Of de actievoerders een arrestatie boven het hoofd hangt, kon de woordvoerder van de marechaussee nog niet zeggen.

Groei

De actievoerders protesteren tegen de groei van de luchthaven. Die gaat volgens hen gepaard met geluidsoverlast en milieuvervuiling. Ze willen met de bezetting nog voor prinsjesdag een signaal afgeven aan Schiphol en de regering dat voor hen de maat vol is. Dat staat ook te lezen op de spandoeken die aan de veertig meter hoge heipalen hangen.

Omwonenden

De actievoerders kregen later vrijdagochtend versterking van tientallen omwonenden. Die zijn aanwezig om steun te betuigen en aandacht te vragen voor de geluidsoverlast en milieuproblemen. Volgens Milieudefensie-directeur V. Dalm is de operatie niet bedoeld om reizigers te hinderen. "Onze intentie is het stilleggen van de bouw. We willen Schiphol hinderen, laten zien dat de maat vol is."

Schiphol breidt Lounge 1 uit om de groei van het aantal vertrekkende passagiers te verwerken. Milieudefensie stelt drie eisen aan Schiphol en het kabinet. De organisatie wil geen oprekking van de lawaaigrenzen, ook niet bij de Zwanenburgbaan. Verder moet het lawaai worden gemeten, zowel dichtbij als ver weg, en dienen de plannen voor een zevende en achtste baan van tafel te worden geveegd.

Onzinnig

Een woordvoerster van Schiphol noemt de actie onzinnig. "Er is geen sprake van ongebreidelde groei en de milieunormen worden niet overschreden." De zegsvrouw denkt dat Schiphol ongeveer 150.000 euro schade lijdt door de actie. Of de luchthaven dat op Milieudefensie verhaalt, kan ze nog niet zeggen.