ALMERE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om een 17-jarig meisje uit Almere niet te vervolgen voor de dood van haar baby. Dat heeft justitie dinsdag bekendgemaakt.

Het meisje kreeg in december 2007 op 15-jarige leeftijd onverwacht een jongetje en deed de baby in een vuilniszak.

Volgens de familie was het kindje doodgeboren, maar de Almeerse werd destijds opgepakt op verdenking van doodslag.

Het OM is van mening dat de tienermoeder strafrechtelijk een verwijt kan worden gemaakt, waardoor de baby is overleden. Ook acht het de zaak bewijsbaar.

Hulpverlening

Toch gaat justitie niet tot vervolging over. De zaak tegen het meisje is voorwaardelijk geseponeerd, met als voorwaarde dat het meisje blijft meewerken aan hulpverlening.

''Na uitgebreid onderzoek door de politie en door deskundigen is gebleken dat de gebeurtenis en de gevolgen daarvan voor de verdachte en haar directe omgeving ingrijpend zijn geweest.

En de destijds al genomen civielrechtelijke maatregel (ondertoezichtstelling van het meisje) wordt als doelmatiger gezien'', aldus het OM.

Douche

Het meisje beviel in december 2007 onverwacht in de douche van een jongetje. Ze deed de baby in een vuilniszak in de container, waar haar moeder later het lijkje vond.

Volgens het gezin is het kindje dood geboren, maar het meisje werd opgepakt op verdenking van doodslag. Ze werd later weer vrijgelaten.

Jeugdgevangenis

Omdat er geen plaats was in een psychiatrische opvang, belandde ze in een jeugdgevangenis. Dat zorgde voor veel kritiek van familie en kennissen van de Almeerse. De kinderrechter besloot om het meisje uit huis te plaatsen en onder toezicht te stellen van hulpverlening.

De Raad voor de Kinderbescherming liet daarna weten dat het meisje toch niet uit huis hoefde.