SANAA/ PARIJS/ MORONI - De waarschijnlijk enige overlevende van de vliegtuigcrash bij de Comoren is een meisje van veertien jaar. Dat meldden functionarissen op de eilandengroep dinsdag.

Eerder was gemeld dat het om een 5-jarige jongen ging, maar dat bericht werd later tegengesproken door de minister van Communicatie. Volgens hem is het 14-jarig meisje opgepikt uit zee en is zij voor zover bekend de enige overlevende.

Een functionaris van het crisiscentrum op de Comoren zei dat het meisje uit een dorp op de eilandengroep komt.

Piloot

Tv-station al-Arabiya meldde dat ook de piloot de ramp had overleefd, maar dat werd later ontkend door de regering op de eilandengroep voor de Afrikaanse oostkust.

Volgens de Comorese autoriteiten zijn inmiddels zeven lichamen uit het water gehaald. De zoektocht wordt bemoeilijkt door een ruwe zee en harde wind.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner condoleerde de families en geliefden van de slachtoffers.

De Franse president Nicolas Sarkozy gaf het Franse leger opdracht alles te doen om bij de zoektocht te helpen.

Gebreken

Franse transportautoriteiten (DGAC) hebben in 2007 meerdere gebreken geconstateerd aan de Airbus van Yemenia. De Fransen hielden het luchtvaartbedrijf nauwlettend in de gaten, liet de Franse minister van Transport, Dominique Bussereau, dinsdag weten.

"De DGAC constateerde een aantal gebreken bij de A310", aldus Bussereau. "Sindsdien is het toestel niet naar Frankrijk teruggekeerd."

Controles

Volgens de bewindsman stond het bedrijf niet op de zwarte lijst, maar werd Yemenia wel onderworpen aan strengere controles. Het veiligheidscomité van de Europese Unie zou binnenkort met de luchtvaartmaatschappij spreken.

De Airbus was negentien jaar oud. Het toestel was sinds 1999 in handen van Yemenia en had ruim 17.000 vluchten gemaakt. Het vliegtuig kan maximaal 220 passagiers vervoeren.

De eerste Airbus van het type 310-300 is in 1985 in gebruik genomen. Sindsdien zijn wereldwijd 214 exemplaren ingezet.

Crash Comoren