PEKING - De Chinese autoriteiten hebben vermoedelijk geheime informatie gehaald uit het Amerikaanse spionagevliegtuig dat twee jaar geleden in China strandde, nadat het tegen een Chinees gevechtsvliegtuig was gebotst. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN vrijdag gemeld op gezag van het defensieblad Jane's Defense Weekly.

Het militaire blad heeft een rapport van het Pentagon in handen gekregen, waarin staat dat de bemanning van het Amerikaanse vliegtuig niet alle geheime informatie kon vernietigen voordat het een noodlanding maakte. Daardoor is een deel van het materiaal waarschijnlijk in handen van de Chinezen gevallen.

Het Amerikaanse toestel met 24 inzittenden maakte in april 2001 een noodlanding op het zuidelijke eiland Hainan, nadat het met een Chinees gevechtsvliegtuig in botsing was gekomen. China hield de Amerikanen elf dagen vast.

Ze mochten pas terugkeren naar hun land, nadat de regering-Bush bij de Chinese autoriteiten excuus voor het incident had aangeboden. Het spionagetoestel werd in juni 2001 gedemonteerd uit de Volksrepubliek weggehaald.