AMSTERDAM - Zonaanbidders moeten dinsdag rekening houden met een sterke straling van de zon. Het KNMI verwacht bij onbewolkt weer een hoge zonkracht van 7,2.

Bij een zonkracht van zeven of hoger waarschuwt KWF Kankerbestrijding om zeker tussen 12.00 uur en 15.00 uur niet zonder zonnebrandcrème naar buiten te gaan.

De hoge zonkracht wordt veroorzaakt door de stand van de zon en het zomerweer. Eind juni staat de zon op haar hoogste punt, waardoor de hoeveelheid UV-straling maximaal is.

Bij zonnig weer loopt de zonkracht dan snel op. Kracht acht is in Nederland de maximale sterkte.

Cijfers

Zonkracht zeven komt in Nederland geregeld voor, in 2006 op 21 dagen in De Bilt, blijkt uit cijfers van het KNMI. In de afgelopen acht jaar werd twee keer een zonkracht acht gemeten, wat ook de komende dagen mogelijk is.

Vooralsnog gaat het KNMI bij onbewolkt weer woensdag uit van zonkracht 7,4, donderdag van 7,5 en vrijdag van 7,7. Maandag werd een maximale zonkracht gemeten van 6,3, zondag was 5,1 het maximum.

In het zuiden van Europa, waar de zon nog hoger aan de hemel staat, komen zonkrachtwaarden voor van negen of hoger. In landen dichter bij de evenaar kan de zonkracht oplopen tot boven de vijftien.