AMSTERDAM – Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 pleit voor een tussentijdse evaluatie van ministers en staatssecretarissen.

"Zelfs de grootste kneus kan blijven zitten om dat de coalitiepartijen elkaar in een kramp houden. "Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.

Volgens het Kamerlid moeten de evaluaties jaarlijks of halverwege een kabinetsperiode worden gedaan.

"Ik zou het fantastisch vinden als de top van het kabinet kijkt hoe het staat met het personeelsbeleid. Zijn er ministers of staatssecretarissen die minder voldoen en moeten die geen plaats gaan maken?"

Geloofwaardigheid

Pechtold wijst op de geloofwaardigheid van de bewindslieden. "Het moet wel heel bont zijn wil iemand aftreden. Dat maakt de afstand tot het politiek proces en het onbegrip bij veel mensen alleen maar groter", legt Pechtold uit.

Het Kamerlid noemt de huidige staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat, minister Van Middelkoop van Defensie en minister Cramer van Volkshuisvesting kandidaten om te evalueren. "Het is geen afstraffing maar we willen gewoon de beste kwaliteit op portefeuilles."

Belang

Daarnaast wil Pechtold dat tijdens de evaluaties ook wordt gekeken naar het belang van een ministerie.

"Het ministerie van Jeugd en Gezin van minister Rouvoet moet veel meer macht krijgen zodat er echt wat van het Jeugdbeleid kan worden gemaakt. Andere portefeuilles moeten dan macht afstaan."