AMSTERDAM - De overheid verschuift de punctualiteitsnorm van de Nederlandse Spoorwegen volgend jaar van drie naar vijf minuten. Dat betekent dat een trein pas is vertraagd als die vijf minuten te laat arriveert.

Dat heeft president-directeur van de NS, Bert Meerstadt, gezegd tegen de Volkskrant, die daarover dinsdag bericht.

''Met deze nieuwe punctualiteitsgrens lopen we voortaan in de pas met de rest van Europa, waar vrijwel overal de 5-minutennorm geldt.''

Volgens Meerstadt betekent dit niet, dat passagiers vaker vertraging krijgen. ''We blijven sturen op seconden.'' Ook moet volgens Meerstadt bij de 5-minutennorm 93 procent van de treinen op tijd rijden. Nu is dat 87 procent.

''Behalve het aantal treinen wordt voortaan ook het aantal reizigers dat op tijd aankomt meegewogen'', aldus de president-directeur. Het spoorbedrijf wil zo niet alleen meten hoeveel treinen op tijd rijden, maar ook hoeveel reizigers er zijn.

Honderd reizigers

Op dit moment telt een trein met vierhonderd reizigers even zwaar mee in de punctualiteitscijfers als een trein met honderd reizigers. Als de eerste trein te laat is en de minder gevulde op tijd, dan is 50 procent van de treinen op tijd maar slechts 20 procent van de reizigers.

Met deze reizigerspunctualiteit wordt volgens Meerstadt dit jaar ervaring mee opgedaan, maar wanneer dat wordt ingevoerd is nog niet duidelijk.