MORONI - Een Airbus A310-300 van de Jemenitische vliegtuigmaatschappij Yemenia met 153 mensen aan boord is dinsdagochtend vroeg in zee gestort bij de eilandengroep Comoren voor de Afrikaanse oostkust.

Volgens de Comorese autoriteiten zijn inmiddels enkele lichamen gevonden. Hulpverleners haalden ook een kind uit het water, die de crash heeft overleefd.

Het ongeval zou ongeveer een kwartier voor de landing op het vliegveld van de luchthaven van de hoofdstad Moroni hebben plaatsgevonden.

Het vliegtuig kwam uit Parijs en vloog via Marseille, Jemen en Djibouti naar Moroni. Aan boord bevonden zich Fransen en veel in Frankrijk wonende Comorezen.

Het vliegtuig met 142 passagiers en elf bemanningsleden probeerde te landen onder slechte weersomstandigheden. De luchtverkeersleiding ontving informatie dat het toestel ging landen, maar verloor vervolgens contact.

Zwarte lijst

De Franse minister van Transport, Dominique Busserau, liet weten dat de Franse transportautoriteiten in 2007 meerdere gebreken hebben geconstateerd aan de neergestorte Airbus. Volgens de bewindsman stond het bedrijf niet op de zwarte lijst, maar werd Yemenia wel onderworpen aan strengere controles.

Het is de tweede keer in een maand tijd dat een Airbus in zee stort. Een Airbus A330-200 van vliegtuigmaatschappij Air France stortte op 1 juni in de Atlantische Oceaan met 228 mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.

De Comoren liggen ten noordwesten van Madagaskar in de Indische Oceaan. De eilandengroep bestaat uit drie vulkanische eilanden (Grande Comore, Anjouan en Moheli) en een aantal zeer kleine eilanden.

Crash Comoren