TEHERAN - De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, heeft maandag opnieuw laten weten dat er vrijwel niets is misgegaan tijdens de presidentsverkiezingen van 12 juni.

Die mededeling werd in staatsmedia gedaan na het hertellen van 10 procent van de stemmen die zijn uitgebracht bij de omstreden stembusgang. Het persbureau Fars meldde dat het resultaat in één district zelfs iets beter uitpakte voor de officieel herkozen president Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmad Janati, het hoofd van de Raad van de Hoeders, stelt in een brief dat er geen sprake is geweest van fraude en andere overtredingen van de kieswet. Hij schrijft dat slechts sprake is geweest van onbeduidende onregelmatigheden die bij elke verkiezing voorkomen.

Mousavi

De belangrijkste verslagen presidentskandidaat, Mir Hossein Mousavi, zag op voorhand al niets in de gedeeltelijke hertelling. Hij wil dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard, omdat die zouden zijn ontsierd door grootschalige fraude en andere onregelmatigheden.

In de dagen na de verkiezingen deden honderdduizenden Iraniërs mee aan straatprotesten tegen het regime. Dat maakte uiteindelijk met geweld een einde aan de demonstraties.

Onderzoek

Ahmadinejad heeft maandag een onderzoek gelast naar de omstandigheden waaronder Neda Agah-Soltan (26) om het leven is gekomen. De vrouw werd ruim een week geleden in haar borst geschoten tijdens een demonstratie in Teheran. Een omstander filmde met een mobiele telefoon haar doodsstrijd.

Ooggetuigen hebben verklaard dat de vrouw is doodgeschoten door een lid van een proregeringsmilitie. Ahmadinejad stelt daarentegen dat buitenlandse media ''verzonnen'' berichten over de dood van Neda voor propagandadoeleinden gebruiken. Hij wil dat de juridische autoriteiten daarom duidelijkheid over de kwestie verschaffen.

Ambassade

Iran heeft maandag vijf Iraanse medewerkers van de Britse ambassade vrijgelaten. Dat meldde de staatstelevisie op gezag van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vijf behoorden tot een groep van acht of negen medewerkers van de Britse diplomatieke missie, die in het weekeinde op last van de Iraanse autoriteiten waren aangehouden.

Volgens het regime hebben de ambassademedewerkers een belangrijke rol gespeeld in de protesten die na de presidentsverkiezingen ontstonden.