DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt in met de inzet van het marinefregat Hr Ms Evertsen in de Somalische wateren. Het schip zal van half augustus tot half december deelnemen aan de maritieme Europese operatie Atalanta.

De Kamer boog zich maandag over de zogeheten artikel 100-brief. Daarin geeft het kabinet de gronden en de regels voor de deelname aan.

Doel van de missie is om VN-voedseltransporten (WFP) en andere humanitaire schepen te beschermen en tegelijk zeerovers in het gebied af te schrikken. Ook kan de Evertsen koopvaardijschepen escorteren in het gevaarlijke gebied.

Mariniers

Kwetsbare schepen die onder Nederlandse vlag bij Somalië varen, krijgen geen mariniers aan boord om die extra te beschermen. De Tweede Kamer legde zich maandag neer bij de weigering van minister Eimert van Middelkoop (Defensie) om de mariniers op deze manier in te zetten

Alleen de PVV onthield steun aan de EU-missie. PVV-Kamerlid Raymond de Roon zei de doelen ervan wel te ondersteunen, maar vindt dat het EU-verband niet het geëigende instrument is. De PvdD en het lid Verdonk waren niet aanwezig.

Geweld

Een speciale staf op de Evertsen zal de dagelijkse leiding hebben over de Europese operatie, waaraan elf schepen meedoen. De Evertsen heeft twee beveiligingsteams en een helikopter mee.

De teams kunnen op een te beveiligen schip meevaren of ingrijpen. Ook kan gepast geweld gebruikt worden tegen verdachte vaartuigen.

Aanval

Belaagde schepen moeten eerst zelf 20 minuten proberen een aanval af te wenden. Dan zou een helikopter of een fregat ter plaatse moeten zijn om te helpen. Volgens minister Eimert Van Middelkoop (Defensie) is deze 20 minuten geen afdwingbare verplichting.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een fregat zich niet tijdig uit een konvooi elders kan onttrekken, zei hij.

Atalanta werd onlangs verlengd. Aanvankelijk zou de missie een jaar duren en eind dit jaar aflopen, maar daar komt nog een jaar bij. Het hoofdkwartier zit in het Britse Northwood.

De Evertsen was al eerder op nationaal gezag actief bij Somalië om WFP-schepen te beschermen, van april tot juni 2008. Daarna volgde de Hr Ms De Ruyter van oktober tot december vorig jaar. De Zeven Provinciën beëindigde afgelopen zondag een NAVO-missie.