RIJSWIJK - Dit weekend begint voor veel Nederlanders de zomervakantie. De basisscholen in de regio noord sluiten als eerste hun deuren.

Volgens de ANWB vertrekken dan ongeveer 400.000 vakantiegangers naar het buitenland. De auto is daarbij veruit het populairste vervoermiddel.

De vrijdagavondspits zal vrijdag niet veel drukker zal zijn dan normaal; wel wordt het eerder druk.

Tussen twaalf en één veroorzaakt de combinatie van vakantie- en woon-werkverkeer al files op de belangrijke noord-zuid- en west-oostroutes. De grootste drukte zal vrijdag rond zeven uur voorbij zijn, voorspelt de ANWB maandag.

Populaire bestemmingen

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) zal het druk zijn op de wegen naar populaire vakantiebestemmingen zoals campings op de Veluwe en naar Zeeland, Friesland en Noord- en Zuid Holland.

Verder voorspelt de VID dat het muziekfestijn Sensation in de Amsterdam Arena zowel vrijdag als zaterdag voor drukte richting Amsterdam zal zorgen.

Over de grens richting vakantiebestemming (vooral Frankrijk en Duitsland), zal het dit weekend met de drukte nog wel mee vallen, zo liet de automobielclub weten. De grootste drukte op de Europese wegen barst pas half juli los.

Duitsland

In Duitsland beginnen dit weekend eveneens de schoolvakanties in het noorden en oosten van het land en in het Ruhrgebied. Grootste kans op files is er op de wegen rond Hamburg, Neurenberg en München, aldus de ANWB.

In Oostenrijk is dit weekeinde de A10 tussen Salzburg en Villach het grootste knelpunt. Volgens de ANWB kan vooral het stuk tussen Salzburg en de Tauerntunnel voor oponthoud zorgen. In Zwitserland loopt het verkeer vast bij de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel - Chiasso.

In Frankrijk zal het langzaam gaan op de Autoroute du Soleil (A6/A7) via Dijon en Lyon richting Middellandse Zee. Verder zal de start van de Tour de France dit weekend in en rond Monaco voor veel drukte zorgen.