ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag tien jaar cel opgelegd aan de 59-jarige Jovica T. die op 23 juli 2007 in een Apeldoorns winkelcentrum een rechercheur neerschoot.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde T. eerder tot vijftien jaar cel voor poging tot moord.

De advocaat-generaal had dezelfde straf geëist als de rechtbank eerder oplegde. Maar volgens het gerechtshof komt de lagere straf beter overeen met straffen in andere, soortgelijke strafzaken.

Voor de rechtbank was een nog hogere straf geëist: 26,5 jaar cel. Die eis noemde het hof exorbitant hoog.

Voorbedachten rade

Het hof acht bewezen dat T. van korte afstand de politieman met voorbedachten rade neerschoot, toen deze hem herkende en wilde aanhouden.

Tussen de herkenning en de twee schoten had T. tijd om na te denken en rustig in zijn fietstas te rommelen voor het wapen. Daarna fietste hij rustig weg tussen de verbijsterde omstanders.

Volgens de raadsheren in Arnhem is een straf van zeven of acht jaar passender, gezien de feiten.

Overval

Behalve de moordpoging is dat ook een gewapende overval op de MediaMarkt in Zwolle, wapenbezit bij zijn aanhouding in Biddinghuizen en het bezit van nog een wapen met munitie in een Apeldoornse opslagruimte.

Het hof verzwaart die straf vervolgens, omdat het gaat om een politieman. Die raakte levensgevaarlijk gewond, overleefde, maar heeft nog elke dag pijn.

Ook weegt zwaar dat T. schietgevaarlijk wordt zodra iemand hem in de weg loopt, en dat hij de moordpoging emotieloos beging. T. zelf stelt dat hij onschuldig is.