LONDEN - Rwanda heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd in verband met de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo in buurland Congo. De vulkaan ligt niet ver van de grens en honderdduizenden mensen zoeken nu in Rwanda een goed heenkomen.

Bekijk video

Een enorme lavamassa is na de uitbarsting de stad Goma in het oosten van Congo binnengestoomd. Veel inwoners zijn naar de Rwandese grensplaats Gisenyi gevlucht. Het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken doet van alles om hen op te vangen, maar kan de zeer forse aantallen die het land nu te verwerken krijgt niet aan, zo meldt de BBC.

Geen eten

Sommige vluchtelingen hebben al twee dagen niets te eten gehad. De kans bestaat dat ze ook in Gisenyi niet veilig zijn omdat de lava ook daarheen kan stromen. Door aardschokken zijn scheuren ontstaan en zeker één huis is al ingestort.

Hulpverleners die al in het gebied rond de vulkaan waren, kunnen niet al te veel doen. Hun eigen onderkomens zijn als gevolg van de uitbarsting verwoest. VN-personeel moest worden geëvacueerd, zo meldt The Times.

Giftige gassen

De uitbarsting van de Nyiragongo begon donderdag en heeft een groot deel van Goma binnen korte tijd in een gloeiende massa veranderd. "De stad is vernietigd", zei een vluchteling. De natuurramp heeft tot nu toe zeker 45 mensen het leven gekost. Niet alleen de lava vormt een gevaar voor de vluchtelingen. De gassen die uit de krater ontsnappen zijn giftig en wie ze inademt kan ziek worden.

De gloeiende lavamassa heeft ook de luchthaven van Goma bereikt. Door de hitte ontplofte daar een aantal tanks met brandstof. In de hele stad explodeerden tanks met propaangas toen de lava woningen binnenstroomde.

Rebellen

De stad Goma zwol de afgelopen jaren met tienduizenden mensen aan als gevolg van de burgeroorlog in Congo. Veel mensen zochten er hun heil om aan de gevechten elders in het land te ontkomen. De stad staat onder controle van een rebellengroep die door Rwanda wordt ondersteund.

De natuurramp doet zich voor net op het moment dat internationaal pogingen worden gedaan om de oorlog te beëindigen. Maandag vliegen de Britse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken Straw en Vedrine naar Congo.

/NIEUWSTienduizenden vluchtelingen na vulkaanuitbarsting (video)

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer