TEHERAN - Iran is begonnen met het hertellen van een deel van de stemmen die zijn uitgebracht voor de omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni. Dat heeft de staatstelevisiezender al-Alam maandag gemeld.

De Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, had aangeboden 10 procent van de stemmen te hertellen. Voor de belangrijkste verslagen presidentskandidaat, Mir Hossein Mousavi, was dat aanbod onvoldoende. Hij wil dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard, omdat die zouden zijn ontsierd door fraude en andere onregelmatigheden.

De hertelling is vermoedelijk maandagmiddag afgerond. Binnen 24 uur wordt het resultaat bekendgemaakt.

Neda

De zittende Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft intussen een onderzoek gelast naar de omstandigheden waaronder Neda Agah-Soltan om het leven is gekomen.

De dood van de 26-jarige Neda schokte de wereld. De vrouw werd ruim een week geleden in haar borst geschoten tijdens een demonstratie in Teheran tegen het regime in de islamitische republiek.

Een omstander filmde met een mobiele telefoon de doodstrijd van Neda, en stuurde de beelden naar een in Nederland verblijvende Iraanse asielzoeker. Die postte het filmpje op internetsites als Youtube en Facebook, waar het tienduizenden keren werd bekeken.

'Verzonnen'

Ahmadinejad meent dat buitenlandse media ''verzonnen'' berichten over de dood van Neda voor propagandadoeleinden gebruiken. Hij wil dat de juridische autoriteiten daarom duidelijkheid over de kwestie verschaffen.

Britse ambassade

Verder heeft Iran vijf Iraanse medewerkers van de Britse ambassade vrijgelaten, zo meldde de staatstelevisie op gezag van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vijf behoorden tot een groep van acht of negen medewerkers van de Britse diplomatieke missie, die in het weekeinde op last van de Iraanse autoriteiten waren aangehouden. Volgens het regime hebben de ambassademedewerkers een belangrijke rol gespeeld in de protesten die na de presidentsverkiezingen van 12 juni ontstonden.