AMSTERDAM - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een aantal interne rapportages kwijt over de Puttense moordzaak. Rapporten uit 1994 en 1995 over het sporenonderzoek op het lichaam van de vermoorde stewardess Christel Ambrosius zijn spoorloos.

Een woordvoerder van het OM in Zutphen bevestigt maandag berichtgeving hierover in De Telegraaf.

In de zoekgeraakte stukken staat hoe het NFI is omgegaan met onder meer het spermaspoor op het bovenbeen van het slachtoffer.

De resultaten van het eerste DNA-onderzoek en stukken over de zogenoemde sleeptheorie zouden ook weg zijn.

Interpretaties

De rapporten lijken belangrijk. De afgelopen weken spraken DNA-deskundigen over de waarde van het bewijs, dat voor meerdere interpretaties vatbaar blijkt.

"De officier van justitie heeft de zogenoemde waarnemingsbladen opgevraagd om zo volledig mogelijk te zijn", zegt de woordvoerder. "Ze zijn er niet meer, maar het zijn aantekeningen van het NFI. De 'gewone' stukken zijn er."

De woordvoerder zegt niet te kunnen ingaan op de waarde van de stukken. "Ik weet niet exact wat erin staat."

Ronald P.

In mei begon de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de 34-jarige verdachte Ronald P.

Twee mannen werden eerder veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord in 1994, maar na herziening door de Hoge Raad werden zij in 2002 vrijgesproken, na hun straf te hebben uitgezeten. P. werd vorig jaar opgepakt na een DNA-match.

De 23-jarige stewardess werd in 1994 dood aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten. P. woonde ten tijde van de moord in Putten en heeft verklaard een geheime relatie te hebben gehad met Ambrosius. Hij beroept zich verder op zijn zwijgrecht.

Betreurenswaardig

P.'s advocaat Ruud van Boom vindt het wegraken van de stukken 'betreurenswaardig'. "Er zijn hier en daar wat twijfels, dan moet je terug naar de oorspronkelijke waarnemingsbladen", zei hij tegen de NOS.

"Volgens hem is er twijfel over de samenstelling van bepaalde sporen. "Het spoor op het bovenbeen is niet alleen sperma. We gaan echter wel proberen de zaak tot een afronding te brengen. "